Roos gaat de wereld rond

22 miljoen + 1 down under

Op zaterdag 9 januari kom ik 's ochtends vroeg aan op Sydney Airport. Ik zit nog in mijn Azië modus (iedereen die tegen je praat negeren en gewoon doorlopen) en als een vrouw mij vraagt ‘do you have anything to declare?' loop ik gewoon door. Dat vindt ze niet zo leuk en laat me terugkomen. Oeps! Vervolgens in de rij voor de douane. De douanier scant vrolijk mijn paspoort, maar dan komt er een melding op de computer dat mijn paspoort extra gecontroleerd moet worden. Ik word opgehaald door iemand en moet buiten een kantoortje wachten. Na 10 minuten krijg ik mijn paspoort terug en ik krijg geen antwoord op de vraag wat er gecheckt moest worden....
Snel bagage ophalen en door naar de aankomsthal waar ik opgepikt word door Sylvia, Dennis en Leny! Zo lief dat ze alle drie gekomen zijn. Even ter informatie: Leny (bijna 88 en nog steeds superfit) is de oudste zus van mijn opa. Ze is na de oorlog naar Australië vertrokken per boot. Haar dochter Sylvia is getrouwd met Dennis en ze wonen in Westleigh, een buitenwijk van Sydney. Leny woont 2 uur van Sydney aan de kust, maar blijft vaak in de zomer (ja het is hier nu hartje zomer) een paar weken bij Dennis en Sylvia logeren.
We rijden naar het huis en Jessy (de hond) komt ons al tegemoet in de tuin. Ze is onwijs groot, maar zo'n lieverd. Ik heb een hele mooie kamer voor mezelf. En er is een groot zwembad in de tuin! De rest van de dag doe ik lekker rustig aan, geniet van het lekkere brood met verschillende soorten kaas en klets over van alles en nog wat met Sylvia en Leny.
Zondag slaap ik uit (heb een beetje last van een jetlag) en na een heerlijk ontbijt nemen Sylvia en Leny me mee naar Pittwater, een van de mooiste kusten in de buurt van Sydney. Het is verschrikkelijk heet en we blijven zoveel mogelijk in de schaduw.

Ik ben nog steeds erg moe en ga 's avonds op tijd naar bed. De volgende dag gaan we naar Hornsby, een groot winkelcentrum, om een nieuwe camera te kopen. Sinds 1,5 week zit er op onverklaarbare wijze een heel klein krasje op de lens van mijn camera. Door dit krasje is er op elke foto een donkere vlek zichtbaar. Om het toestel te laten repareren betaal je de hoofdprijs en bovendien duurt het een paar weken dus ik besluit een nieuwe te kopen. We vergelijken de prijzen van de verschillende winkels en ik koop de nieuwe Lumix TZ7. 's Middags meteen uitproberen en is helemaal super. Aan het einde van de middag zit ik altijd met Leny aan de keukentafel terwijl Sylvia aan het koken is. Ik check mijn mail of lees een boek en Leny is meestal aan het breien. Als Dennis thuis is rond een uur of 20:00 uur gaan we eten en kijken nog wat tv. Heerlijk om even tot rust te komen hier.
Dinsdag gaan we met z'n vieren naar de Blue Mountains. We staan vroeg op, want het wordt een lange dag. Het is bijna 2 uur rijden naar de Blue Mountains, maar het is een schitterende route. Het is alweer een ontzettend hete dag , 's middags komt de temperatuur boven de 40 graden. Gelukkig is de airco in de auto koel. Het bergachtige gebied dankt zijn naam aan de blauwe waas die er hangt. Dit komt door de Eucalyptus bomen die een olieachtige blauwe damp in de atmosfeer brengen. We gaan langs verschillende mooie uitkijkpunten.

Als laatste gaan we naar Echo point, waar alle toeristen komen. Vanaf deze plek kun je de beroemde ‘Three Sisters bewonderen', drie rotsformaties die naast elkaar staan. J

e kunt ook lange wandelingen maken in de Blue Mountains en later horen we op het nieuws dat er die dag een aantal jonge mensen zijn verdwaald. Twee dagen later worden ze gevonden en is er helaas één overleden....bah.
De volgende dag besluit ik om een dag naar het centrum van Sydney te gaan met de trein. Sylvia zet me af bij het treinstation en na 40 minuten ben ik in hartje centrum. Ik stap uit bij het Queen Victoria Building, een ontzettend mooi en groot gebouw waarin diverse winkels zitten. Verder bekijk ik die dag nog Hyde Park, de Strand Arcade en Darling Harbour. Alle surfwinkels hebben ontzettend gave spullen. Ik beperk me met moeite tot de 3 dingen die ik nodig heb: een nieuwe joggingbroek (onderweg gestolen), een drinkfles (je kunt hier en in Nieuw-Zeeland uit de kraan drinken) en nieuw muggenspul. Ik ben de eerste dagen hier alweer helemaal lek gebeten en in Nieuw-Zeeland schijnen ook veel muggen te zitten. 's Avonds gaat het flink stormen dus hopelijk wordt het weer wat koeler de komende dagen.
Donderdag gaan we weer met z'n vieren op stap en dit keer gaan we richting Bondi Beach. Dit strand is het dichtst bij het stadscentrum en is een van de meest beroemde stranden in de wereld. Helaas is het bewolkt en is het normaal bomvolle strand nagenoeg leeg.

We lunchen aan de boulevard en rijden verder richting The Gap, een grote rotsformatie met daaronder de zee. Erg indrukwekkend. 's Avonds gaan Dennis en Sylvia naar een musical waar ze al een jaar kaartjes voor hadden. Leny en ik gaan gezellig samen naar de pizzeria in de buurt en eten een heerlijke pepperoni pizza.
We hadden gepland om de volgende dag met de ferry naar Manly te gaan, maar het is bewolkt. We besluiten om het een dagje op te schuiven en Sylvia vraagt of ik misschien in plaats daarvan naar een koala en kangoeroe park wil. Ja natuurlijk wil ik dat! In het park hebben ze allerlei dieren die alleen in Australië voorkomen. We gaan eerst naar de kangoeroes en je kunt ze gewoon aaien en van dichtbij bekijken. Wat een fantastische dieren!

Sommigen hebben een baby in hun buidel. Als een van de baby kangoeroes zijn hoofd uit de buidel steekt maak ik snel een foto.

Dan gaan we door naar de koala's. De meesten zitten onbeweeglijk op hun stekje in de boom. Koala's slapen 18 uur per dag. Alleen 's nachts zijn ze een paar uur wakker. Ze eten alleen eucalyptus bladeren en drinken niets. We hebben geluk, want om 14:00 worden de koala's gevoerd. We mogen foto's maken met de grootste koala uit het park die uit Tasmanie komt.

Zaterdag is mijn laatste dag in Sydney. We gaan het centrum in en lopen door de wijk de Rocks naar Circular Quay vanwaar alle ferry's vertrekken. We kopen kaartjes voor de ferry naar Manly en kijken wat rond. Er zitten diverse Aboriginals op een didgeridoo te spelen, maar de meesten hebben gewoon een cd-speler aanstaan.

Vanaf de ferry hebben we fantastisch uitzicht op het Opera House en de Harbour Bridge.

Na een half uur varen komen we aan bij Manly waar we naar het strand lopen en lekker gaan lunchen vlak aan het water. 's Middags nemen we de ferry terug en doen een drankje bij de Opera Bar.

Eenmaal thuis de laatste lekkere maaltijd van Sylvia en we kijken foto's van de eerste maanden van mijn reis. Heb al zoveel gedaan in een paar maanden...
Zondag vroeg op, tas in de auto en op naar het vliegveld. Sylvia, Dennis en Leny staan erop om allemaal mee te gaan. We nemen afscheid bij de drop-off. Het was super om mijn familie beter te leren kennen en ik laat ze beloven snel naar Nederland te komen.
Ik kan de rijen voorbij lopen, want heb mijn boarding pass al uitgeprint en ga richting de douane. Meteen na de douane word ik aangesproken een beveiligingsbeambte en moet ik meewerken aan een explosievencontrole. Mijn handen, kleren en tas worden op explosieven gecontroleerd met een vreemd apparaat. Ik slaag gelukkig met vlag en wimpel en mag verder. Ik ga naar de tax office om de belasting die ik voor mijn camera betaald heb terug te vragen en koop van het geld een extra accu. Door naar de gate en sinds de vorige vlucht heb ik ontdekt dat ik als ‘world traveller' een aantal extra voorrechten heb zoals te boarden met business class mensen. Ik kan dus meteen doorlopen het vliegtuig in en exact op tijd stijgen we op richting Nieuw-Zeeland. In Nieuw-Zeeland ga ik ruim een maand rondreizen over zowel het noorder- als zuidereiland. Meer nieuws volgt dus uit het land van de kiwi's!

Ps 1. Wat betreft de titel. Wisten jullie dat er in Australië maar 22 miljoen mensen wonen! Dat zijn er maar 6 miljoen meer dan in Nederland en het heeft een oppervlakte van 7.742220 km2. Uiteraard is niet heel Australië bewoonbaar, maar dan nog!

Ps 2: Voor de liefhebbers een lijstje met Aussie slang...vooral sommige vertalingen zijn hilarisch.

Barbie = barbecue
Bugger off = depart with haste
Crack the shits = to express utmost irritation
Fair dinkum = honest, genuine
G'day = Hello
Hard yakka = hard work
Taking the piss = humurous deception
Mate = generic informal address
Mozzie = Mosquito
No worrie, no wukkin furries = everything's under control
Piss = Beer
See ya = Goodbye
True blue = Authentically Australian

Eva Gerritse

G'day mate! Leuk & herkenbaar verhaal over Sydney! Onya! ;-) Super dat Dennis, Sylvia & Leny je zoveel leuke dingen hebben laten zien.

De foto's van N-Z zijn ook te gek! Lijkt me echt geweldig daar!

Have fun, see ya! x Eef

Joyce

Ziet er weer goed uit allemaal!!! Wow!!!

Kus

Rianne

Zo te zien op de foto's van Nieuw Zeeland heb je al weer snel nieuwe vrienden gemaakt. Wat een leuk wereldje leven die backpackers toch in! Geniet ervan! Als je nog adressen nodig hebt in Nieuw Zeeland.....we hebben er 3 vrienden wonen. Geef maar een gil.
doei, Paul, Rianne, Tim en Jeroen

mvhorsen

Wat zie je er fantastisch uit meid, je zou niet zeggen
dat je zoveel gereisd hebt. Mooie foto s en weer een leuk verhaal,groetjes Martha

Miek

Maandagmiddag op mn werk: gaar, geen zin meer, teveel te doen... Dan maar even wegdromen bij je reisverhaal! Wat heerlijk!

Zal je lijstje doorsturen naar Femke, misschien heeft ze er iets aan!

Ciao bella!
Liefs
xx

Ps voetbalupdate: zaterdag 4-1 gewonnen van Hardinxveld!

Jacco

Rosa!

Lekker he, om weer een beetje in de beschaving terug te komen na een paar maanden primitief? Of heb je weer heimwee naar Azië?

Geniet lekker en ik kijk uit naar je volgende verhaal!

Veel plezier!
X Jacco